Pierogi ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obrać , gotować 2 minuty w osolonym wrzątku .
Podsmażyć na oliwie cebulkę z czosnkiem .
W misce wymieszać cebulę z czosnkiem z serem feta i twarogiem , dodać odcedzone , pokrojone w kostkę szparagi i posiekany koperek .
Doprawić pieprzem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze