Pierogi z ziemniakami i kapustą

5 (176 ocen)

Przepis wymyślony przeze mnie inspirowany dwoma przepisami z PP

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g mąki + do podsypania
    - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
    -szklanka ciepłej wody
    - pół łyżeczki soli

    Farsz:
    - 400g kiszonej kapusty
    - 6 ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
    - 12dkg boczku wędzonego
    -1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku
    - sól, pieprz do smak
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z ziemniakami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przyrządzamy farsz. Kapustę tniemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Boczek kroimy w małą kosteczkę. Podsmażamy go na oleju boczek, aż wytopi się tłuszcz - wtedy dodajemy kapustę. Smażymy do miękkości, po czym dodajemy paprykę i mieszamy. Teraz dodajemy ziemniaki i znów mieszamy - przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
    Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 55 pierożków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować