Pierogi z ziemniakami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przyrządzamy farsz. Kapustę tniemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Boczek kroimy w małą kosteczkę. Podsmażamy go na oleju boczek, aż wytopi się tłuszcz - wtedy dodajemy kapustę. Smażymy do miękkości, po czym dodajemy paprykę i mieszamy. Teraz dodajemy ziemniaki i znów mieszamy - przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 55 pierożków.
Komentarze