Pierogi z zieloną soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Cebulkę siekamy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 5-10 minut, aż papryka lekko zmięknie.
3.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i mielimy przez maszynkę lub przy użyciu blendera.
4.Na stolnicy rozsypujemy mąkę z solą i polewamy równomiernie wodą. Łączymy składniki i zagniatamy wolne, luźne i nie zbite ciasto. W przypadku, gdyby kleiło się rąk dodajemy niedużą ilość mąki, jednak nie należy przesadzać, aby ciasto nie było zbyt twarde.
5.Farszem nadziewamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po minucie od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Można podawać z sosem pieczarkowym lub polane olejem rzepakowym.
Smacznego!
Komentarze