Pierogi z zieloną soczewicą i papryką

4.5 (175 ocen)

  • 50 min

Takie pierogi mogą zastąpić obiad, są pożywne i sycące. Jeśli myślisz, że nie potrafisz najeść się bez mięsa, spróbuj tego dania!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    • ¾ szklanki zielonej soczewicy
    • 1 świeża papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek
    • olej

    Składniki na ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • ¾ szklanki ciepłej wody
    • sól
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z zieloną soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Cebulkę siekamy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 5-10 minut, aż papryka lekko zmięknie.
  • 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i mielimy przez maszynkę lub przy użyciu blendera.
  • 4. Na stolnicy rozsypujemy mąkę z solą i polewamy równomiernie wodą. Łączymy składniki i zagniatamy wolne, luźne i nie zbite ciasto. W przypadku, gdyby kleiło się rąk dodajemy niedużą ilość mąki, jednak nie należy przesadzać, aby ciasto nie było zbyt twarde.
  • 5. Farszem nadziewamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po minucie od ich wypłynięcia na powierzchnię.
    Można podawać z sosem pieczarkowym lub polane olejem rzepakowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z zieloną soczewicą

To może cię zainteresować