Pierogi z wołowiną i boczkiem

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory udało mi się przygotować. Pachnące natką pietruszki oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

  • ( z podanych proporcji wychodzi ok.70 pierogów)
    Ciasto:
    700g. mąki pszennej + do podsypania
    4 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    szczypta soli
    1 szklanka gorącej wody
    Farsz:
    500g. wołowiny
    500g. boczku surowego bez chrząstek
    2 cebule
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    1/2 łyżeczki chili
    sól , pieprz
    2 łyżki masła
    Dodatkowo:
    olej roślinny
    podsmażona cebula lub roztopione masło
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z wołowiną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 2. Farsz:Z boczku usuwamy skórę.
    Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 3. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 4. Cebule kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 5. Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia.
    Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 6. Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.Mieszamy.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 7. Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 8. Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
  • 

Pierogi z wołowiną i boczkiem 9. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
    Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem. Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować