Pierogi z wołowiną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
2.Farsz:Z boczku usuwamy skórę.
Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
3.Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
4.Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
5.Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia.
Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
6.Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.Mieszamy.
7.Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
8.Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
9.Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem. Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.
Komentarze