Kiedy taki upał za oknem, najlepiej smakują lekko kwaśne rzeczy. Wiśnie wspaniale komponują się z pierogami .A z dodatkiem śmiatany smakują rewelacyjnie.
40 min
Składniki:
niepełne 2 szklanki mąki
łyżka mąki kukurydzianej
pól szklanki ciepłego mleka
łyżka masła
słoik drylowanych wiśni
20 dag twarogu
łyżka cukru
łyżka kaszy mannej
śmietana z cukrem do polania
Pierogi z wiśniami i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodaję miękkie masło, oraz bardzo ciepłe mleko. Zagniatam elastyczne ciasto. Zostawiam na chwilę by odpoczęło. W tym czasie robię farsz. Wiśnie odsączam z soku. Twaróg mieszam z cukrem i manną. Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam krązki, nakładam po 2-3 wiśnie i łyżeczce twarogu. Dokładnie zlepiam pierogi. Gotuję we wrzatku. Odcedzam . Polewam śmietaną i zajadam ze smakiem :)
Komentarze