Pierogi z wędzonym twarogiem

4.48 (163 ocen)

  • 60 min

Przepyszne wytrawne pierogi, z lekko słonym farszem.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki farszu:
    twaróg wędzony
    śmietana 18%
    sól do smaku
    jogurt lub śmietana na pierogi
    Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka (lub mleko i woda - pół na pół)
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Twaróg rozgnieść widelcem.
    Dodać trochę śmietany, szczyptę soli i dokładnie ugniatać widelcem.
    Farsz powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek i lekko słony smak.
    Ciasto:
    Mąkę z solą przesiać do miski. Podgrzać mleko (żeby było gorące, ale nie gotować) i wlać do miski z mąką. Wymieszać np. widelcem, bo może trochę parzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko. Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.

    Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.
    Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.

Porady

Pierogi podawać udekorowane kleksem jogurtu lub śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować