Przepyszne wytrawne pierogi, z lekko słonym farszem.
60 min
Składniki:
Składniki farszu:
twaróg wędzony
śmietana 18%
sól do smaku
jogurt lub śmietana na pierogi
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka (lub mleko i woda - pół na pół)
1 jajko
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Pierogi z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Twaróg rozgnieść widelcem.
Dodać trochę śmietany, szczyptę soli i dokładnie ugniatać widelcem.
Farsz powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek i lekko słony smak.
Ciasto:
Mąkę z solą przesiać do miski. Podgrzać mleko (żeby było gorące, ale nie gotować) i wlać do miski z mąką. Wymieszać np. widelcem, bo może trochę parzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko. Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.
Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
Porady
Pierogi podawać udekorowane kleksem jogurtu lub śmietany.
Komentarze