Farsz :
2 młode marchewki
75 g cukinii
75 g kalarepy
1 cebula
250 g wędzonego boczku
75 g białej papryki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka kaszy manny
Ciasto :
3 szk mąki koszalińskiej typ 500
ok. 1 szk gorącej wody
1 łyżeczka morskiej soli z magnezem
1,5 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo :
200 g wędzonego boczku
Pierogi z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz : Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do boczku, zeszklić. Marchew umyć ( jest młoda wiec nie ma konieczności obierania ), cukinię i kalarepę także umyć i zetrzeć te składniki na drobnych oczkach i dodać na patelnię. Paprykę pokroić w kostkę i także dodać do pozostałych składników na patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć około 3 minuty a po tym czasie wyłączyć ogień, dodać kaszę mannę i wymieszać farsz. ( Kaszę dodajemy w celu związania farszu i zabrania z patelni wszystkich soków farszu ).
2. Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i wodę i widelcem lekko wymieszać składniki. Następnie wyjąć ciasto na blat i wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto dzielić na porcje, wałkować je na cienkie placki i za pomocą szklanki lub innego kółka wycinać krążki na pierogi. Na środek każdego kółka kłaść porcje nadzienia, zlepiać pierogi i układać na ściereczce a potem zakryć drugą aby pierogi nie wyschły.
3.Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kolka minut od wypłynięcia. Sprawdzić czy pierogi są gotowe wyjmując jeden łyżką cedzakową i lekko nacisnąć na pieróg. Jeśli są miękkie wyjąć pierogi na blaszkę przesmarowaną lekko olejem. Boczek pokroić w kostkę na rumiano. Pierogi układać na talerze i okrasić je skwareczkami z boczku.
Komentarze