Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
    1 szklanka ciepłej wody
    Szczypta soli
    400 g truskawek
    1 łyżeczka oleju
    Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)
    2 łyżeczki cukru (na jedną porcję pierogów)

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.
    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
    Pierogi po odcedzeniu podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy