2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka ciepłej wody
Szczypta soli
400 g truskawek
1 łyżeczka oleju
Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)
2 łyżeczki cukru (na jedną porcję pierogów)
Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Pierogi po odcedzeniu podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru.
Komentarze