Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

Pierogi zrobione w domu są chyba najlepsze. Trochę czasu trzeba poświęcić na ich lepienie ale zdecydowanie warto.

Składniki:



  • 500 g mąki pszennej
    1 żółtko
    1 płaska łyżka miękkiego masła
    230 ml gorącej wody
    sól szczypta
    truskawki

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać koktajl truskawkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy