Pierogi z truskawkami

5 (177 ocen)

To ulubione pierogi mojej córeczki. Robię je przynajmniej raz w tygodniu.

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    ok szkl gorącej wody

    50 dag truskawek
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącą miską metalową lub talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
  • 2. Ciasto rozwałkować, podzielić na równe kwadraty lub wyciąć szklanką koła. Nakładać pokrojone truskawki, posypać odrobiną cukru. Zlepiać pierogi. Gotować ok 3 min. w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać posypane cukrem.
    (U mnie cukier różany)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować