Pierogi z truskawkami

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Świetne zarówno jako słodka przekąska, jak i wakacyjny obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag truskawek
    ok. 3 łyżki cukru

    Ciasto:
    70 dag mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    2 jajka
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Jeśli są duże, przekrawamy. Oprószamy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Osączamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy. Wlewamy olej i 100 ml ciepłej wody. Wbijamy jaj ka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.
  • Pierogi z truskawkami 3. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Na środek nakładamy truskawki i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Studzimy
  • 4. Następnie smażymy w rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować