Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moje ulubione pierogi. Jedni lubią pierogi wytrawne ja uwielbiam z owocami. Domowe, świeże najlepsze

  • 40 min

Składniki:

  • Moje ulubione pierogi. Jedni lubią pierogi wytrawne ja uwielbiam z owocami. Domowe, świeże najlepsze

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, sól, wlewam stopniowo gorąca wodę. Ilość wody zależy od konsystencji ciasta, i jakości mąki. Ciasto wyrabiam widelcem na początku żeby się nie poparzyć. Na chwilę, odstawiam żeby ostygło. Wyrabiam potem rękoma. Ciasto ma mieć konsystencję taką żeby można było je wałkować.
  • ciasto rozwałkowane w foremce 2. Na stolnicy podsypuje trochę mąki i wałkuję ciasto na cienki placek. Wycinam kwadraty, układam truskawki i sklejam za pomocą foremki do pierogów.
  • pierogi sklejone 3. Gotuję je we wrzącej wodzie. Wlewam łyżkę oliwy do wody żeby się nie skleiły. Pierogi po wypłynięciu na wierzch gotuję około 2 minuty na wolnym ogniu. Podaje z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy