Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło" Odkrawać nożem po kawałku, i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka i wypełniać je farszem po czym sklejać brzegi tworząc pierogi.
2.Truskawki obrać i umyć. Na środku krążków ułożyć truskawki, można dodać troszeczkę cukru i lepić pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Podawać polane masłem lub posypane cukrem i śłodką smietanką.
Komentarze