Pierogi z tartymi jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne jabłkowo truskawkowe pierożki polane słodką śmietaną idealne na obiad lub deser i nie tylko dla dziecka.

Składniki:

  • 2 duże słodkie jabłka
    1 kisiel truskawkowy

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki ciepłej wody

Pierogi z tartymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto.

    Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. odciskamy nadmiar soku, dodajemy kisiel i wszystko razem mieszamy.

    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.

    Wrzucamy na osolony wrzątek do momentu wypłynięcia.

    Śmietanę mieszany z cukrem, która polewamy gorące pierogi posypujemy cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy