Pierogi z suszonymi grzybami

4.43 (164 ocen)

Zebrane latem i jesienią grzyby skrzętnie suszę, aby zimą cieszyć się ich smakiem. Najczęściej robię z nich zupę i pierogi. Te pierogi smakują świetnie od razu po przygotowaniu podane z cebulką, ale my najbardziej lubimy podsmażane na oleju, z tą chrupiącą skórką.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 375 g mąki,
    • 1,5 łyżki oleju,
    • Szczypta soli,
    • Letnia woda (około ¾ szklanki),
    • NADZIENIE:
    • 150g suszonych grzybów,
    • 2 cebule,
    • Szczypta majeranku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
    • Do podania: cebula
Wystaw ocenę:

4.43 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z suszonymi grzybami 1. NADZIENIE: Grzyby płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości (około 1 godziny). Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a wywar zachowujemy (wykorzystujemy np. do zupy grzybowej).
  • Pierogi z suszonymi grzybami 2. Grzyby drobno siekamy. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane grzyby, siekamy chwilkę nożem i smażymy kilka minut razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz studzimy.
  • Pierogi z suszonymi grzybami 3. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła.
  • Pierogi z suszonymi grzybami 4. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane tłuszczem, ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować