pierogi z surowym mięsem

4.49 (213 ocen)

  • 30 min

Po długiej przerwie naszła mnie ochota na pierogi z mięsem. Nie lubię gotować mięsa, potem trzeba je jeszcze zmielić, więc szukam szybszych metod.

  • 30 min

Składniki:


  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    szklanka wrzącej wody
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki roztopionego masła

    farsz:
    500 g mięsa z łopatki (kupić całe lub poprosić o zmielenie)
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    czerstwa bułka z mlekiem do namoczenia
    3 łyżki kaszy manny
    płaska łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    pół łyżeczki czubrycy zielonej (można pominąć)
    łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

4.49 (213 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z surowym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
    Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
    Mięso zmielić, a jeśli kupione jest już zmielone to wymieszać od razu z namoczoną bułką (nie odciskać), cebulą i czosnkiem, kaszą manną i przyprawami.
    Wyrobić na gładką masę.
    Składniki na ciasto tzw. zaparzane włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto (uważać, bo będzie gorące od wody).
    Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać farsz i zlepiać brzegi (próbowałam metody z nakładaniem farszu na ciasto, potem przykrywać drugim kawałkiem ciasta i wtedy wykrajać, ale zostaje puste powietrze w środku).
    W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować około 8 minut od wypłynięcia na wierzch.
    Moje podałam z usmażoną cebulką.
    Surowe pierogi można zamrozić.
    \
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować