Pierogi z soczewicą w sosie grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy do miekości ok 40 minut. Nastepnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmazamy na złoty kolor. DOdajemy do soczewicy. Całość miksujemy. Dodajemy dwa jajka, bułkę tartą, doprawiamy do smaku, wyrabiamy masę. Do mąki wlewamy goracą wodę i zaparzamy ją . Następnie dodajemy odrobinę soli do smaku i jajko. Wyrabiamy ciasto na stolnicy podsypanj mąką. Cienko wałkujemy. Wycinamy krążki. Na każdym krążku układamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi formując pierogi. W osolonym wrzątku gotujemy aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po 2-3 minutach wyjmujem. Przygotowujemy sos grzybowy według receptury podanej na pudelku. Pierogi podajemy z sosem. Mozna opruszyc zielonym koperkiem.
Komentarze