Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Często gotuję więcej pierogów i zamrażam. Moje wnuki bardzo je lubią, więc chcę mieć zawsze kilka porcji „w pogotowiu”.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 50 dag mąki pszennej
    ● jajko
    ● szklanka ciepłej wody
    ● sól
    Farsz:
    ● szklanka soczewicy
    ● 2 jajka
    ● cebula
    ● sól, pieprz
    ● łyżka oleju

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z soczewicą 1. Oczyszczoną soczewicę zalewamy
    wodą i moczymy kilka
    godzin, a następnie gotujemy
    (wodę należy odparować).
  • Pierogi z soczewicą 2. Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i rumienimy na oleju.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy,
    obieramy i kroimy
    w kostkę. Do soczewicy dodajemy
    cebulę i jajka, doprawiamy
    i dokładnie mieszamy.
    Przyślij przepis 23
    2.
    3
  • Pierogi z soczewicą 3. Zagniatamy ciasto pierogowe.
    Rozwałkowujemy na stolnicy
    i szklanką wykrawamy krążki.
    Nakładamy farsz, formujemy
    pierogi i starannie zlepiamy
    brzegi. Wkładamy do wrzącej
    osolonej wody, delikatnie mieszamy
    i po wypłynięciu gotujemy
    2-3 minuty.

Porady

Pierogi podajemy gorące, okraszone skwarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną