Pierogi z serem na słodko

5 (181 ocen)

  • 60 min

Pierogi z przepisu mojej Babci :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    70 dkg mąki
    1 jajo
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    gorąca woda, ile zabierze maka (ok 1,5 szklanki)
    serek:
    50 dkg sera białego
    3/4 szklanki ryżu
    1,5 szklanki mleka
    1/2 jogurtu naturalnego
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    do dekoracji:
    jogurt naturalny
    cukier
    jagody
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
  • Pierożki 2. Ser dokładnie wymieszać z ugotowanym na mleku ryżem, cukrami, jogurtem i cynamonem. Tak przygotowany farsz zawijać w ciasto formując pierogi.
  • Ugotowane pierogi 3. Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę i wyjmować po 1-2 minutach od wypłynięcia. Podawać polane jogurtem i posypane cukrem. Ja wymieszałam jogurt ze świeżo zerwanymi jagodami :)
  • Pierogi z jagodami 4. W ciasto, które mi zostało zawinęłam jagódki, tak ze 3/4 litra.

Porady

Do farszu serowego dodałam słoik świeżo smażonych jabłek - świetnie wzbogaciły smak :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować