Pierogi z serem i miętą

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Mięta nadaje pierogom niepowtarzalny smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:

    - 0,5 kg mąki
    - 2 jajka
    - letnia woda
    - sól

    Na farsz:

    - 1 kg ziemniaków
    - 0,5 kg twarogu
    - łyżka drobno posiekanej mięty
    - 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi z serem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki farszu 1. Farsz:
    Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostudzenia. Lekko ciepłe ziemniaki mieszamy z twarogiem, masłem, miętą i solimy do smaku. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę, następnie formujemy kulki (wielkość kulek jest zależna od wielkości pierogów).
  • kulki farszu zależne są od wielkości naszych pierogów 2. Ciasto:
    Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, powoli wlewamy wodę zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, rozłożyć kulki farszu, zlepić pierogi i ugotować.
    Ugotowane pierogi najlepiej smakują polane masełkiem i kleksem jogurtu naturalnego.

Porady

CIsto musi być eleastyczne, tak aby łatwo uformować pieroga. Ciasto na pierogi szybko wysycha, więc nie należy go za długo przetrzymywać przed wyrobieniem pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować