Pierogi z serem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostudzenia. Lekko ciepłe ziemniaki mieszamy z twarogiem, masłem, miętą i solimy do smaku. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę, następnie formujemy kulki (wielkość kulek jest zależna od wielkości pierogów).
2.Ciasto:
Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, powoli wlewamy wodę zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, rozłożyć kulki farszu, zlepić pierogi i ugotować.
Ugotowane pierogi najlepiej smakują polane masełkiem i kleksem jogurtu naturalnego.
Porady
CIsto musi być eleastyczne, tak aby łatwo uformować pieroga. Ciasto na pierogi szybko wysycha, więc nie należy go za długo przetrzymywać przed wyrobieniem pierogów.
Komentarze