Pierogi z serem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, zmiękczyć, wystudzoną przepuścić przez maszynkę. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Kaszę, ser, cebulę i jajko przełożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolitą masę.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać wodę i zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na kilka części, każdą wałkować cienko, wycinać foremką lub szklanką kółka o średnicy 5 cm. Na środek kółka nakładać łyżeczką farsz, składać na pół i dobrze zlepić brzegi.
Zagotować w dużym garnku wodę z solą. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi, zamieszać by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć.
Pierogi podawać z czerwonym, czystym barszczem.
Porady
Można je podawać na kilka sposobów: ze śmietaną, polane tłuszczem ze skwarkami z boczku.
Komentarze