Pierogi z serem i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sycące danie bezmięsne. Wspaniała uczta dla smakoszy dań ze zdrową kaszą gryczaną.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki farsz
    2 kostki białego sera(najlepiej półtłusty)
    1 woreczek kaszy gryczanej
    1 jajko
    1 średnia cebula
    1 łyżka masła
    sól, pieprz do smaku
    Składniki ciasto:
    ½ kg mąki
    1 jajko
    Woda przegotowana zimna

Pierogi z serem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, zmiękczyć, wystudzoną przepuścić przez maszynkę. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Kaszę, ser, cebulę i jajko przełożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolitą masę.
    Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać wodę i zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na kilka części, każdą wałkować cienko, wycinać foremką lub szklanką kółka o średnicy 5 cm. Na środek kółka nakładać łyżeczką farsz, składać na pół i dobrze zlepić brzegi.
    Zagotować w dużym garnku wodę z solą. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi, zamieszać by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć.
    Pierogi podawać z czerwonym, czystym barszczem.

Porady

Można je podawać na kilka sposobów: ze śmietaną, polane tłuszczem ze skwarkami z boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy