Pierogi z serem i jagodami

4.45 (195 ocen)

Pierogi z serem zna chyba każdy, pierogi z jagodami polane śmietanką są ulubionymi pierogami pewnie niejednego z Was. Po połączeniu tych dwóch smaków otrzymamy rewelacyjny letni obiad na słodko, nie tylko dzieci za nim przepadają :)

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 375 g mąki,
    • 1,5 łyżki oleju,
    • Szczypta soli,
    • Letnia woda (około ¾ szklanki),
    • NADZIENIE:
    • 1 szklanka jagód,
    • 1 jajko,
    • 250g twarogu półtłustego,
    • 3-4 łyżki cukru,
Wystaw ocenę:

4.45 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z serem i jagodami 1. NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, rozgniatamy go widelcem przez kilka minut. Następnie dodajemy jajko i cukier i jeszcze chwilę ugniatamy. Masa powinna być kremowa.
  • Pierogi z serem i jagodami 2. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
  • Pierogi z serem i jagodami 3. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne.
  • Pierogi z serem i jagodami 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
  • Pierogi z serem i jagodami 5. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować