Pierogi z serem zna chyba każdy, pierogi z jagodami polane śmietanką są ulubionymi pierogami pewnie niejednego z Was. Po połączeniu tych dwóch smaków otrzymamy rewelacyjny letni obiad na słodko, nie tylko dzieci za nim przepadają :)
Pierogi z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, rozgniatamy go widelcem przez kilka minut. Następnie dodajemy jajko i cukier i jeszcze chwilę ugniatamy. Masa powinna być kremowa.
2.Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
3.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne.
4.Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
5.Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego :-)
Komentarze