PIEROGI Z SEREM

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pierogi lubi chyba każdy

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    ok 1 szklanka gorącej wody lub mleka
    1 szczypta soli
    3 łyżki stopionego masła lub smalcu czy oleju słonecznikowego
    1-2 żółtka (od białka ciasto twardnieje)
    od mleka ciasto jest bielsze a olej sprawia, że ciasto jest ciemniejsze
    Oraz:
    Gęsta kwaśna śmietana i cynamon
    Farsz:
    1 kostka sera białego
    1 żółtko
    cukier waniliowy i cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wymieszać składniki widelcem, aby się nie poparzyć a potem zagnieść plastyczne ciasto. Przykryć ogrzanym talerzem czy miską, odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkować i kubkiem wycinać kółka.
    Farsz
    Kostkę sera białego rozetrzeć widelcem dodając do niego żółtko, cukier puder i wanilię do smaku.
    Na krążki z ciasta nakładać ser i lepić pierożki.
    Zagotować wodę z dodatkiem dużej szczypty soli i olejem, do wrzątku wrzucić pierogi i ugotować. Od wypłynięcia około 5 minut.
    Potem osączyć i podać ze śmietaną, oprószoną cukrem i cynamonem
    Rada
    Pierogi po wyjęciu z wody warto najpierw rozłożyć pojedyńczo, jak przestygną można już przełożyć do półmiska wszystkie razem.
    Gdy robimy pierogi z jagodami warto posypać je łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać wtedy nie będą tak wypadały w trakcie lepienia pierogów.
    Można do ciasta dać 0,5 szklanki wody gazowanej a reszta to woda gorąca lub mleko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować