3 szklanki mąki pszennej
ok 1 szklanka gorącej wody lub mleka
1 szczypta soli
3 łyżki stopionego masła lub smalcu czy oleju słonecznikowego
1-2 żółtka (od białka ciasto twardnieje)
od mleka ciasto jest bielsze a olej sprawia, że ciasto jest ciemniejsze
Oraz:
Gęsta kwaśna śmietana i cynamon
Farsz:
1 kostka sera białego
1 żółtko
cukier waniliowy i cukier puder do smaku
Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wymieszać składniki widelcem, aby się nie poparzyć a potem zagnieść plastyczne ciasto. Przykryć ogrzanym talerzem czy miską, odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkować i kubkiem wycinać kółka.
Farsz
Kostkę sera białego rozetrzeć widelcem dodając do niego żółtko, cukier puder i wanilię do smaku.
Na krążki z ciasta nakładać ser i lepić pierożki.
Zagotować wodę z dodatkiem dużej szczypty soli i olejem, do wrzątku wrzucić pierogi i ugotować. Od wypłynięcia około 5 minut.
Potem osączyć i podać ze śmietaną, oprószoną cukrem i cynamonem
Rada
Pierogi po wyjęciu z wody warto najpierw rozłożyć pojedyńczo, jak przestygną można już przełożyć do półmiska wszystkie razem.
Gdy robimy pierogi z jagodami warto posypać je łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać wtedy nie będą tak wypadały w trakcie lepienia pierogów.
Można do ciasta dać 0,5 szklanki wody gazowanej a reszta to woda gorąca lub mleko
Komentarze