PIEROGI Z SEREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierożki na słodką nutę:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 żółtko
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    1/2 kg białego sera
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-085tloc 1. Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło" Odkrawać nożem po kawałku, i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka i wypełniać farszem pierogi.
  • image-0ovy4rx 2. Farsz:
    Ser zemleć w maszynce lub zetrzeć na tarku o średnich oczkach.Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
  • image-1pp0eeo 3. Na wykrojone kółka nakładać łyżeczką farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na gotującą wodę. Gotować ok. 2-3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować