Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło" Odkrawać nożem po kawałku, i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka i wypełniać farszem pierogi.
2.Farsz:
Ser zemleć w maszynce lub zetrzeć na tarku o średnich oczkach.Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
3.Na wykrojone kółka nakładać łyżeczką farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na gotującą wodę. Gotować ok. 2-3 minuty.
Komentarze