Pierogi z serem

5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Co powiecie na słodki obiad ? :) Czyli pierogi z serem białym na słodko. Smaki mojego dzieciństwa. Takie pierogi zawsze serwowała mi moja babcia, dziś odważyłam się zrobić je sama, a dziki filmikowi Ivki pierogi nie tylko świetnie smakują ale też ciekawie wyglądają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 szklanka gorącej wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Składniki na farsz:
    500 g mielonego twarogu
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Do miski przesiewamy mąkę do której stopniowo wlewamy gorącą wodę i dodajemy szczyptę soli. Składniki mieszamy.
    Następnie dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.
  • 2. Wykonanie farszu i pierogów:
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy.
    Ciasto dzielimy na pół. Jedną jego cześć wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, a drugą połowę ciasta rozwałkujemy na grubości ok. 1,5 mm, W razie potrzeby stolnice podsypujemy mąką.
    Szklaną albo okrągłą foremką wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farsze, a następnie sklejamy brzegi pierogów.
  • 3. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować