Pierogi z ryżem i grzybami (pieczarkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju ( staramy się aby było jak najmniej płynu). Odstawiamy do wystudzenia.
2.Mąkę przesiać, dodać jajko i olej. Zagniatać ciasto stopniowo dodając wody, aż będzie aksamitne. W tym czasie ugotować ryż wg przepisu podanego na opakowaniu.
3.Pieczarki z cebulą można zmielić w maszynce ( na średnich oczkach). Wymieszać z ryżem, dodać jajko i doprawić solą i spora ilością pieprzu. chwilę wyrabiać, aż składniki połączą się ze sobą.
4.Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 cm. Szklanką wykrawać kółka, na jego środek nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie skleić. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie ok 5 min ( aż wypłyną na wierzch). Po wyciągnięciu przelać zimną wodą.
Pierogi podajemy ze skwarkami lub przypieczoną cebulką.
Porady
Pierogi są także bardzo dobre odgrzane na patelni ( robią się chrupiące).
Komentarze