Pierogi z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypuję do miski, robię wgłębienie, w które wsypuję sól i wlewam olej.
Stopniowo dodaję wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka.
Dobrze wyrabiam ciasto, aby było gładkie oraz elastyczne (osobiście ugniatałam je 10 minut).
Na koniec dosyć cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka.
2.Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na odrobinie masła.
Całość osączam oraz dobrze doprawiam, farsz powinien być ostry.
Ser ścieram na tarce o małych oczkach dodaję do pieczarek, mieszam.
Na środku kółeczek z ciasta nakładam farsz, dokładnie zlepiam na pierogi.
Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut.
Komentarze