PIEROGI Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

4.51 (171 ocen)

  • 60 min

Pyszne domowe pierogi, nieco inne, niż standardowe z kapustą i grzybami, natomiast równie pyszne! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki,
    około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
    1 i 1/2 łyżeczki soli,
    1 i 1/2 łyżeczki oleju.

    Składniki na farsz:
    80 dkg pieczarek,
    6 małych cebul,
    15 dkg sera żółtego,
    ostra papryka,
    pieprz,
    sól,
    masło.
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypuję do miski, robię wgłębienie, w które wsypuję sól i wlewam olej.
    Stopniowo dodaję wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka.
    Dobrze wyrabiam ciasto, aby było gładkie oraz elastyczne (osobiście ugniatałam je 10 minut).
    Na koniec dosyć cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka.
  • 2. Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na odrobinie masła.
    Całość osączam oraz dobrze doprawiam, farsz powinien być ostry.
    Ser ścieram na tarce o małych oczkach dodaję do pieczarek, mieszam.
    Na środku kółeczek z ciasta nakładam farsz, dokładnie zlepiam na pierogi.
    Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować