Pierogi z pieca z kurczakiem, pomidorami i żółtym serem.

4.5 (184 ocen)

polskie pomidory, kurczak , czosnek i żółty ser - prawda, że musi być pysznie?

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1/2 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    250 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
    szczypta soli

    Składniki na farsz:
    1 bardzo duży lub 2-3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
    2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i doprawione czosnkiem, słodką papryką i odrobiną przyprawy do potraw
    3 ząbki czosnki
    1 cebula również pokrojona w kostkę
    100 g startego żółtego sera
    olej rzepakowy

    dodatkowo
    1 roztrzepane jajko
    suszony koperek


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieca z kurczakiem, pomidorami i żółtym serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto:
    Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jako, mleko, zaczyn i roztopione masło.
    Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.






  • przesmażamy kurczaka z cebulą 2. Farsz:
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się lekko zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek i podsmażamy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli.
  • smażymy 3. Dodajemy pomidory. Warzywo puści sok, w którym dusimy kurczaka przez parę minut, aż większość się zredukuje. Na koniec dodajemy ser, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i smażymy jeszcze dosłownie pół minutki. Zdejmujemy z ognia.
  • nakładamy farsz 4.
    Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem.
  • Smarujemy jajkiem i posypujemy suszonym koprem 5. Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym koprem.
    Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.
    Podawać na gorąco najlepiej z sosem koperkowo-czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować