Pierogi z pieca

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajny pomysł na przekąskę!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    -3 szkl. mąki pszennej
    - 60 g drożdży świeżych
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 1,5 szkl. ciepłej wody
    - olej

    Na farsz:
    - 1 średni brokuł
    - 200g fileta z kurczaka
    - 2 serki topione Gouda ( lub Ementaler, Edamski itp.)
    - zioła prowansalskie
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować ciasto: drożdże rozkruszyć do mąki, dodać sól i wodę. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
    2. Przygotować farsz: brokuł podgotować do miękkości, kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju oprószonego solą i pieprzem. Ciepły brokuł i kurczaka wrzucić do miski, dodać serki i zioła. Wymieszać wszystko razem.
    3. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałek, formować okrąg i włożyć łyżeczkę nadzienia. Skleić i uformować pierożek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Pozostawić ok 15 min. do wyrośnięcia. Posmarować przed pieczeniem olejem.
    4. Piec do zarumienienia w ok 200 st. (ok 20-25min.)

Porady

Smakują zarówno na ciepło, gdy są jeszcze chrupiące, jak i na zimno jako przekąska. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Lubiane przez dzieci - można przemycić do diety dziecka w ten sposób brokuła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować