Za mięsem z kaczki nie przepadam,za to uwielbiam rosół z kaczki,więc zwykle mięso z rosołu się marnowało, ale odkąd zrobiłam pierogi z mięsem z kaczki już nigdy się nie zmarnuje:) Mięso w połączeniu z pierogiem smakuje wyśmienicie:)
2 uda z kaczki ugotowane z rosołu
1 udo z kurczaka ugotowane z rosołu
1 cebula ugotowana z rosołu
por i pietruszka ugotowane z rosołu
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
5 łyżek rosołu
Pierogi z mięsem z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Farsz:
Mięso oddzielić od kości. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać rosół i przyprawić. Wymieszać.
Ciasto :
Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farsz i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Komentarze