Pierogi z mięsem inaczej

0 (0 ocen)

Kapusta pekińska sprawia, że farsz jest soczysty i ma ciekawy smak.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    jedno żółtko
    szczypta soli
    olej 2 łyżki
    Składniki na farsz:
    0,5 kg gotowanego mięsa (może być z rosołu)
    0,5 kg kapusta pekińska
    1 duża cebula
    olej dwie łyżki
    sól
    pieprz

Pierogi z mięsem inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso mielimy, cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do mięsa. Kapustę drobno siekamy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy dwie szklanki mąki. Pośrodku robimy wgłębienie wsypujemy kolejno: szczyptę soli, żółtko, szklankę ciepłej wody oraz dwie łyżki oleju. Zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Z ciasta formujemy kulkę po czym rozwałkowujemy ciasto, a szklanką wycinamy kółka. Na wyciętych kółkach nakładamy farsz i sklejamy.
    Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.

Porady

Pierogi będą wyśmienicie smakować polane cebulką podsmażoną na maśle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy