Pierogi z mięsem i szpinakiem

4.5 (163 ocen)

Jest to mój pomysł na przemycenie szpinaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    ok.3/4 szklanki ciepłej wody
    1 jajko
    sól
    Nadzienie:
    40 dag mrożonego szpinaku
    40 dag mielonego mięsa drobiowego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    sól,pieprz
    mielona papryka
    oliwa
    tarta bułka
    tłuszcz do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać ze szczyptą soli , dodać wodę , jajko i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny , przykryć czystą ściereczką.
  • 2. Szpinak rozmrozić przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
    Dodać rozmrożony szpinak , czosnek , przyprawy oraz mięso , wymieszać i dusić na małym ogniu. Gotowy farsz zmiksować. Jeśli jest zbyt
    rzadki - dodać tartą bułkę.
  • 3. Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką kółka , nakładać na każde porcję farszu i zlepiać pierożki.
  • 4. Gotować w dużej ilości osolonej wody ok.5-6 minut.
    Podawać polane masłem z cebulką.

Porady

Zamiast mięsa drobiowego można użyć mieszanego lub wieprzowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować