Pierogi z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać ze szczyptą soli , dodać wodę , jajko i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny , przykryć czystą ściereczką.
2.Szpinak rozmrozić przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Dodać rozmrożony szpinak , czosnek , przyprawy oraz mięso , wymieszać i dusić na małym ogniu. Gotowy farsz zmiksować. Jeśli jest zbyt
rzadki - dodać tartą bułkę.
3.Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką kółka , nakładać na każde porcję farszu i zlepiać pierożki.
4.Gotować w dużej ilości osolonej wody ok.5-6 minut.
Podawać polane masłem z cebulką.
Porady
Zamiast mięsa drobiowego można użyć mieszanego lub wieprzowego.
Komentarze