Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 golonka indycza
    250 g kiszonej kapusty
    2 szalotki
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki soku winogronowego
    50 g orzechów włoskich
    50 ml białego wytrawnego wina
    1 łyżeczka miodu
    sól, pieprz

    Ciasto:
    250 g mąki
    1 łyżeczka masła
    200 ml wrzącej wody

    Omasta:
    75 ml oleju z suszonych pomidorów
    1 pęczek szczypiorku

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 1. Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości.

    Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.

    Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.

    Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.

    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy