Ulubione pierogi z mięsem i kapustą

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, syte danie. Smak ulubiony z dzieciństwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    3 czubate szklanki mąki pszennej, typ 500
    ok. 1 szklanki letniej wody
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki oleju rzepakowego lub masła
    szczypta soli

    Farsz mięsno- kapuściany:
    1/2 kg ugotowanej łopatki wieprzowej
    25 dag ugotowanej, odcedzonej kiszonej kapusty
    2 większe ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1 surowe jajko
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    świeże zioła: pietruszka, oregano

    stopiona słoninka z cebulką- jako okrasa
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Ulubione pierogi z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabianie ciasta na pierogi 1. Wykonanie ciasta pierogowego:
    Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę. Robimy dołek. Wbijamy jajka, wlewamy olej, wsypujemy sól. Dolewamy wody po trochu, wyrabiając ciasto. Do momentu, aż będzie odstawało od ręki.
  • wyrobione ciasto na pierogi 2. Ciasto powinno być plastyczne po wyrobieniu.
  • wykrawanie krążków z ciasta pierogowego 3. Od razu wałkujemy ciasto na stolnicy. Dzielimy je na mniejsze części. Przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało.
    Wałkujemy niezbyt cienko, wykrawamy foremką krążki o śr. 10cm.
    Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu.
  • farsz na pierogi 4. Przygotowanie farszu:
    Ugotowane mięso, kapustę, cebulę, czosnek- mielimy przez maszynkę do mięsa.
  • doprawienie farszu 5. Do farszu wbijamy jajko. Wsypujemy przyprawy, zioła- do smaku.
  • lepienie pierogów z falbanką 6. Lepimy pierogi, napełniamy farszem. Ozdabiamy falbanką.
  • ulepione pierogi 7. Ulepione pierogi układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką.
  • gotowanie pierogów 8. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy stopniowo pierogi. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszamy, do momentu wypłynięcia, ok. 5- 7 min.
  • pierogi z mięsem i kapustą 9. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Przekładamy na talerze.
    Polewamy stopioną słoninką z cebulką.
    Podajemy na gorąco.
    Smacznego :)

Porady

Z tej porcji wychodzi ok. 50 pierogów. Do ciasta wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Do farszu można dodać grzyby, w sezonie- świeże, po za - suszone. Możemy wykorzystać mięso z rosołu lub zupy. Ręce przed wyrabianiem ciasta warto zwilżyć olejem. Łatwiej się wyrabia. Jeśli ciasto jest zbyt twarde podczas wyrabiania, dolewamy wody. Pierogi można zamrażać. Możemy polać pierogi również stopionym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować