Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, jajko, olej i dolewając ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto pierogowe, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.
2.Marchew, seler i pietruszkę pokroić w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa do warzyw dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać i dolać sos pomidorowy, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut.
3.Do mięsa dodać 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczke mielonej słodkiej papryki i szczyptę chili, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy.
4.Ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym nałożyć porcje nadzienia i zlepić pierogi, następnie ugotować je w sporej ilości osolonego wrzątku podawać polane stopionym masełkiem.
Komentarze