Przetestowałam nowy sposób robienia ciasta do pierogów,które sa tak popularne w moim regionie,podlasiu, zaparzanie mąki wrzącą wodą!.Ciasto wyszło elastyczne,dobrze się zlepiało.
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zaparzamy wrzącą wodą i mieszamy. Kiedy powstanie kleista gładka masa,odstawiamy do częściowego przestudzenia.Dosypujemy mąki,dodajemy szczyptę soli i szybko zagniatamy,ręce smarujemy smalcem.Ciasto powinno byc luzne,to wtedy cienko sie rozwałkuje.
2.Mięso zagotowujemy w małej ilości wywaru z liściem laurowym,ziarenkami pieprzu,ziela i soli.Studzimy i mielimy.Dodajemy zaszkloną cebulkę i posiekany ząbek czosnku.Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.Wyrabiamy farsz.
3.Z ciasta odkrajamy kawałek i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wykrawamy szklanką krążki.Na środek każdego kładziemy po porcji farszu i dokładnie zlepiamy brzegi
4.Zagotowujemy w dużym garbkuwodę z solą i 2 łyżkami oleju.Gotujemy pierogi partiami.Nie za duzo naraz aby się nie posklejały.Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia
Komentarze