Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Przetestowałam nowy sposób robienia ciasta do pierogów,które sa tak popularne w moim regionie,podlasiu, zaparzanie mąki wrzącą wodą!.Ciasto wyszło elastyczne,dobrze się zlepiało.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - wrzaca woda: 2 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - smalec: 0.5 łyżeczki

    - mięso drobiowe: 250 gramów
    - mięso wieprzowe w jednym kawałku: 250 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - majeranek do smaku: 2 szczypty
    - sól do smaku ok.: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zaparzamy wrzącą wodą i mieszamy. Kiedy powstanie kleista gładka masa,odstawiamy do częściowego przestudzenia.Dosypujemy mąki,dodajemy szczyptę soli i szybko zagniatamy,ręce smarujemy smalcem.Ciasto powinno byc luzne,to wtedy cienko sie rozwałkuje.
  • 2. Mięso zagotowujemy w małej ilości wywaru z liściem laurowym,ziarenkami pieprzu,ziela i soli.Studzimy i mielimy.Dodajemy zaszkloną cebulkę i posiekany ząbek czosnku.Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.Wyrabiamy farsz.
  • 3. Z ciasta odkrajamy kawałek i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wykrawamy szklanką krążki.Na środek każdego kładziemy po porcji farszu i dokładnie zlepiamy brzegi
  • 4. Zagotowujemy w dużym garbkuwodę z solą i 2 łyżkami oleju.Gotujemy pierogi partiami.Nie za duzo naraz aby się nie posklejały.Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia
  • 5. Podajemy polane podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować