Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zioła (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, liście selera, sól) i gotujemy 2 godz. Ugotowane mięso odcedzamy, kroimy na kawałki i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach masła cebule pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso, mieszamy i przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Ja lubię dodać łyżkę sosu sojowego a jak nie mam to dodaję łyżkę maggi.
2.Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
3.Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
4.Do pierogów z mięsem przygotowuję skwarki z cebuli i szynki lub bekonu – na patelni z olejem i łyżką masła podsmażamy, na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Polewamy tym pierogi zaraz po nałożeniu na talerz.
Komentarze