Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne pierogi domowej roboty - ich nic nie przebije.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto;

    ½ kg mąki,

    ½ szklanki ciepłej wody,

    1 jajko,

    Płaska łyżeczka soli

    Składniki na farsz:

    ½ kg łopatki cielęcej,

    3 ząbki czosnku,

    1 duża cebula,

    2 liście laurowe,

    parę ziaren ziela angielskiego,

    sól i pieprz do smaku,

    1 liść selera,

    Olej, masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zioła (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, liście selera, sól) i gotujemy 2 godz. Ugotowane mięso odcedzamy, kroimy na kawałki i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach masła cebule pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso, mieszamy i przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Ja lubię dodać łyżkę sosu sojowego a jak nie mam to dodaję łyżkę maggi.
  • 2. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
  • 4. Do pierogów z mięsem przygotowuję skwarki z cebuli i szynki lub bekonu – na patelni z olejem i łyżką masła podsmażamy, na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Polewamy tym pierogi zaraz po nałożeniu na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować