Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać bulionem warzywnym , zagotować .
Dodać obraną marchewkę i pietruszkę , gotować ok. godzinę .
Mięso i warzywa ostudzić , zmielić .
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle .
W misce wymieszać mięso , marchew , pietruszkę i cebulę , doprawić do smaku przyprawą do mięsa , lubczykiem , solą i pieprzem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czy składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze