Pierogi z malinami i morelami

5 (1 ocen)

Pierogi pachnące latem, przypominające o wakacjach pełnych słońca i owocowych smaków.

Składniki:

  • moje ciasto na pierogi ok. 35 sztuk :
    1/2 kg mąki pszennej ( ja używam tortową )
    ok. 350 ml mleka + 30 g masła
    nadzienie :
    350 g małych moreli
    250 g malin
    cukier w cukierniczce pod ręką ( do każdego pieroga wsypuję cukier na czubku łyżeczki )
    do polania :
    200 ml gęstej kwaśnej śmietany + 3 łyżeczki cukru waniliowego

Pierogi z malinami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qniyed 1. Mleko krótko zagotować z masłem, tylko do jego rozpuszczenia, zdjąć z kuchenki i ostudzić.

    Mąkę wsypać do miski, wlewać pomału letnie mleko i wyrobić ciasto ręcznie, powinno być dość miękkie i plastyczne, jeżeli uważamy, że jest za twarde dodać po prostu mleka.

    Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować po kolei każdą z nich, nadziewać połówkami moreli, na to wsypać troszkę cukru i położyć dorodną malinę.

    Porządnie kleić, wrzucić na gotujący osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia i jeszcze z 5 minut.

    Śmietanę roztrzepać z cukrem waniliowym, polać pierogi na talerzach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy