Pierogi pachnące latem, przypominające o wakacjach pełnych słońca i owocowych smaków.
Składniki:
moje ciasto na pierogi ok. 35 sztuk :
1/2 kg mąki pszennej ( ja używam tortową )
ok. 350 ml mleka + 30 g masła
nadzienie :
350 g małych moreli
250 g malin
cukier w cukierniczce pod ręką ( do każdego pieroga wsypuję cukier na czubku łyżeczki )
do polania :
200 ml gęstej kwaśnej śmietany + 3 łyżeczki cukru waniliowego
Pierogi z malinami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko krótko zagotować z masłem, tylko do jego rozpuszczenia, zdjąć z kuchenki i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, wlewać pomału letnie mleko i wyrobić ciasto ręcznie, powinno być dość miękkie i plastyczne, jeżeli uważamy, że jest za twarde dodać po prostu mleka.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować po kolei każdą z nich, nadziewać połówkami moreli, na to wsypać troszkę cukru i położyć dorodną malinę.
Porządnie kleić, wrzucić na gotujący osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia i jeszcze z 5 minut.
Śmietanę roztrzepać z cukrem waniliowym, polać pierogi na talerzach.
Komentarze