Pierogi z malinami

4.5 (165 ocen)

Pyszne pierogi na słodko z malinami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    0,5 łyżeczki soli
    0,75 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    nadzienie:
    2 szklanki malin
    4 łyżki cukru
    do polania pierogów:
    1 kubek gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z solą, na środku zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej wodę raz olej .
    Wyrób ciasto przez ok. kwadrans.
    Gdy ciasto będzie za rzadkie – podsyp mąką, gdy za sztywne – dodaj trochę wody. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
    Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój kółka szklanką. Do malin wsyp cukier i wymieszaj je. Łyżeczką nakładaj maliny i sklej pierogi.
    Pierogi gotuj chwilę w osolonym wrzątku – poczekaj aż wypłyną na wierzch i chwilę pogotuj.
    Pierogi z malinami podawaj polane śmietanką .
    Można posypać cukrem pudrem ,jak ktoś woli słodsze.




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować