Pierogi z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Super obiad na upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki
    sól szczypta
    woda ciepła ½ szklanki
    Nadzienie: twaróg 20 dag
    cukier 7 łyżeczek
    jajo 1
    maliny 10 dag

Pierogi z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta na pierogi. 1. Z mąki z solą i wodą zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
  • Nadziewanie pierożków. 2. Następnie przygotować farsz: Twaróg zmiksować (przy tak małej ilości można rozdrobnić widelcem) z żółtkiem i cukrem. Dodać pianę z białka ubitą na sztywno. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Na połowę placuszków nałożyć po 1 łyżeczce twarożku i malinkę (maliny można też pokroić i wymieszać z masą twarogową).
  • Ulepione pierogi z malinami. 3. Każdy przykryć pustym krążkiem ciasta, zlepić i układać na stolnicy obsypanej mąką.
  • Gotowanie pierogów z malinami. 4. Zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić pierogi, przemieszać. Gotować ok. 15 minut od wypłynięcia. Nałożyć na talerze, polać śmietanką, ozdobić malinkami i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy