PIEROGI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z FARSZEM Z BRYNDZĄ

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam pierogi, bo można je zrobić praktycznie ze wszystkim

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,4 kostki margaryny
    - 0,4 szklanki ciepłego mleka
    - 0,5 łyżeczki soli

    FARSZ:
    - 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    - 1 kostka bryndzy (125g)
    - pieprz i mielony kminek do smaku

    DODATKOWO:
    - 1 cebula
    - 0,4 kostki masła
    - 1 ząbek czosnku
    - jogurt naturalny
    - ciemny sos pieczeniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mąki kukurydzianej z farszem z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąki z solą. Dodajemy rozpuszczoną margarynę z ciepłym mlekiem i wgniatamy w mąki tyle, żeby otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
  • 2. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę razem z bryndzą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem.
  • PIEROGI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z FARSZEM Z BRYNDZĄ 3. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z jogurtem naturalnym, ciemnym sosem i cebulką przysmażoną z czosnkiem.

Porady

Robiłam też takie pierogi z farszem, w którym zamiast ziemniaków wykorzystałam ugotowany bób, oraz do doprawienia użyłam majeranku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować