Moja rodzina chętnie jada pierogi, dlatego często wymyślam nowe farsze.
Składniki:
2 szkl. mąki
szczypta soli
masło
Farsz:
35 dag fileta z łososia
8 dag sera ricotta
35 dag łososia wędzonego
jajko
sól, pieprz
ok. 5 łyżek startego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
Pierogi z łososiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Filety z łososia myjemy i osuszamy. Gotujemy na parze lub pieczemy. Usuwamy ości. Siekamy z jajkiem, ricottą i wędzonym łososiem. Mieszamy z parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Mąkę mieszamy z solą, wlewamy ok. 1/2 szkl. ciepłej wody i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Na każdym
kładziemy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Osuszamy. Rumienimy na roztopionym maśle.
Komentarze