Pierogi z kurkami

4.49 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pomysł zaczerpnęłam z wywiadu z panią Beatą Tyszkiewicz, która takie pierogi klei na wigilię, ja od tego czasu też to robię ale 2 razy w roku, teraz kiedy są świeże i pachnące i z mrożonych na święta, zawsze są hitem.Polecam

Składniki:

  • własne sprawdzone, ulubione ciasto na pierogi
    farsz kurkowy :
    1/2 kg świeżych kurek - umyć dokładnie i obgotować w osolonej wodzie ok.15 minut
    80 g masła
    1-2 cebule pokrojone w kostkę
    100 ml słodkiej śmietanki 10 %
    1 płaska łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
    do okraszenia :
    mocno zrumieniona cebula lub bułka tarta przysmażona na maśle
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1do1gws 1. Obgotowane kurki odcedzić i po lekkim przestudzeniu przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na połowie masła zeszklić pokrojoną cebulę, dodać zmielone kurki i dusić pod przykryciem, dodając porcjami śmietankę i pod koniec resztę masła. Często mieszać aby się nie przypaliło.
    Po 30 minutach farsz powinien być dość gęsty, można go zdjąć z kuchenki, połączyć z koperkiem i doprawić do smaku, ostudzić (najlepiej odłożyć na 2 godziny do lodówki).
    Gotowe ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać i odkładać na suchą ściereczkę.
    Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 5.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=62

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować