Pierogi z kiełbasą

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Jestem na emeryturze. Lubię piec, ale gotowanie sprawia mi więcej przyjemności. Te pierogi są inne od wszystkich– niedrogie i szybkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 szkl. mąki
    ● jajko
    ● łyżka oleju
    ● sól
    Farsz:
    ● 50 dag kiełbasy
    ● 7-8 ziemniaków
    ● cebula
    ● olej
    ● sól, pieprz
    ● skwarki do okraszenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę zagniatamy
    ze szczyptą soli, jajkiem i olejem.
    Dolewamy tyle wody, by
    ciasto było gładkie i sprężyste
    (ok. 3/4 szklanki).
  • 2. Farsz: ziemniaki myjemy
    i gotujemy w mundurkach.
    Studzimy i obieramy. Przepuszczamy
    przez maszynkę
    razem z kiełbasą. Cebulę
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Podsmażamy na oleju. Mieszamy
    z masą mięsno-ziemniaczaną.
    Doprawiamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy.
    Wykrawamy kółka. Nakładamy
    farsz, brzegi starannie zlepiamy.
    Gotujemy we wrzącej
    wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
    Okraszamy skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować