Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

4.5 (184 ocen)

Pierogi... czy ktoś ich nie lubi? Z nadzieniem słodkim lub słonym , każde smakują wyśmienicie :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    szczypta soli
    woda
    kilka łyżek oleju

    Farsz:
    1.5 szklanki kaszy jaglanej
    500 gram białego sera
    sól
    cukier

    Do polania:
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.
    Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę i gotuję do miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody
    Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano z obu stron. Wykładam na talerz i polewam śmietaną. Ewentualnie można posypać po wierzchu cukrem, aczkolwiek ja używam odrobiny soli do śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować