Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.
Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę i gotuję do miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano z obu stron. Wykładam na talerz i polewam śmietaną. Ewentualnie można posypać po wierzchu cukrem, aczkolwiek ja używam odrobiny soli do śmietany.
Komentarze