Pierogi z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Przy okazji pierogowej soboty pod wezwaniem ruskich pierogów, pomyślałam, żeby zamiast ziemniaków użyć kaszy jaglanej.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    0,5 kg mąki,
    1 duży kefir,
    szczypta soli,

    na farsz:
    3/4 szkl. kaszy jaglanej,
    1 cebula,
    300 g twarogu półtłustego,
    plaster wędzonego boczku,
    2 szkl. wody,
    sól i pieprz,
    olej do podsmażenia cebuli,

    + cebulę i boczek na okrasę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukać i gotować w 2 szklankach wody posolonej przez 15-20 minut.
  • 2. Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem.
  • 4. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować