Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serkiem ziarnistym

0 (0 ocen)

Pyszne pierożki z kaszą gryczaną , serkiem i pieczarkami mogą być super pomysłem na piątkowy obiad lub odmianą np. na świątecznym stole.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    • 300 g mąki pszennej + trochę d podsypania,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka oleju
    • Ok. 100 ml ciepłej przegotowanej wody,
    • 1 łyżeczka soli,
    Farsz:
    • 1 woreczek kaszy gryczanej ( u nie biała),
    • 150 g pieczarek,
    • 1 mała cebula,
    • kawałek pora (ok. 6 cm)
    • kawałeczek korzenia pietruszki,
    • 2 paseczki czerwonej papryki ( nie koniecznie),
    • 150 g serka wiejskiego ziarnistego,
    • Łyżeczka suszonej natki pietruszki lub świeżej drobno posiekanej,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serkiem ziarnistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odsawiamy aby się trochę uleżało. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, pora, pietruszkę drobniutko siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa podsmażamy kilka minut i doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
    Podsmażone warzywa, ugotowaną kasze i serek dokładnie mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy jeszcze do smaku.
    Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem i sklejamy.
    Gotowe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Możemy podać tylko ugotowane pierożki ale ja osobiście podaję jeszcze podsmażone na maśle. Smacznego!

Porady

Zamiast pieczarek możemy dać suszone grzyby wcześniej namoczone i podgotowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować