PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

0 (0 ocen)

DOSKONAŁA ALTERNATYWA GDY ZOSTANIE NAM KASZA Z OBIADU

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    kilka sztuk suszonych grzybków
    250 gram twarogu
    1 średnia cebula
    olej
    przyprawy: sól , pieprz, wegeta
    ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    ciepła woda
    1 jajko

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam.
    Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
    Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz. Dokładnie zlepiłam brzegi.Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie.Podawałam z podsmażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy