Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam.
Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz. Dokładnie zlepiłam brzegi.Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie.Podawałam z podsmażoną cebulką.
Komentarze