Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

4.5 (156 ocen)

Polane grzybowym sosem smakują wyśmienicie

Składniki:

  • Składniki:
    farsz:
    2 szklanki kaszy gryczanej
    2 czubate garści suszonych podgrzybków
    3-4 średnie cebule
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    1 jajko

    Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 jajko
    ciepła woda
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam.
    Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju.
    Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu grzybków, a jej brak uzupełniłam zwykłą wodą. ( na 2 szklanki kaszy 4 szklanki wody ). Wszystkie składniki przesypałam do miski, doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wbiłam jajko by farsz nie był taki sypki.

    Ciasto:
    Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło.
    Wykonanie pierogów:
    Ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wycięłam z ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować